http://www.sexzun.com
29 Şubat 2024 Perşembe

Ankara’yı ateş altına alan helikopter pilotlarına istenen ceza belli oldu

23 Mayıs 2018 Çarşamba, 16:10

FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, Genelkurmay Başkanlığı ile MİT binası dahil Ankara’da birçok noktayı ateş altına alan helikopter pilotları için ceza belli oldu.

FETÖ’nün 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sırasında Kara Havacılık Komutanlığında yaşanan eylemlere ilişkin 151 sanık hakkında açılan davanın görülmesine devam edildi. Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza ve İnfaz Kurumu’ndaki duruşma salonunda görülen davaya tutuklu ve tutuksuz sanıklar, taraf avukatları, müştekiler ile sanık yakınları katıldı. Davanın bugünkü celsesinde Savcı Bülent Karakuş esas hakkındaki mütalaasını verdi. Hakkında yakalama kararı bulunan firari 2 sanığın dosyasının ayrılmasını talep ederek mütalaasına başlayan Karakuş, 21 sanığın beraatına karar verilmesini istedi.

AKAR’I ÇANKAYA KÖŞKÜ’NE GÖTÜREN PİLOTA 29 KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İSTENDİ

Savcı Karakuş, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ı Akıncı Üssü’nden Çankaya Köşkü’ne götüren eski pilot Albay Uğur Kapan ve eski Albaylar Mustafa Durmuş ve Oğuz Yalçın ile eski Astsubay Kıdemli Başçavuş İlhan Ocakcıoğlu’nun “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme” ve 28 sivili “kasten öldürme” suçundan 29’ar kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cazalandırılmasını talep etti. Savcı, söz konusu sanıkların ayrıca 252 yaralanan sivil ile 26 yaralanan kamu görevlisini “kasten öldürmeye teşebbüs etme” ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Güler ve dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Salih Zeki Çolak’ın arasında bulunduğu üst düzey komutanları “kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma” suçlarından 5 bin 736’şar yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.

SAVCIDAN DARBECİLERİN EYLEMLERİNE GÖRE SINIFLANDIRMA

Savcı Karakuş, darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, Genelkurmay Başkanlığı, MİT Müsteşarlığı binası, Ankara Emniyet Müdürlüğü ile Gölbaşı’ndaki TÜRKSAT binasını vuran darbeci helikopter pilotlarını ayrı ayrı sınıflandırdı. Karakuş, TÜRKSAT’ta eylemde bulunan sanıklar eski Binbaşılar Sezgin Uyanık, Abdullah Ateştemur, Ahmet Sereyim, Deniz Aldemir, Temür Aydın, Yakup Yayla, eski Albaylar Erdoğan Erdem, İsmail Yolcu, eski Yarbay Ümran Taş, eski Astsubay Kıdemli Başçavuş Ahmet Yengil, eski Astsubay Kıdemli Çavuş Emre Gürel ve eski Astsubay Korkmaz Gülal’ın “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme” suçundan birer kez ağırlaştırılmış müebbet ve TÜRKSAT’ta yaralanan 47 sivili “kasten öldürmeye teşebbüs etme” suçundan 940’ar yıla kadar hapsini istedi.

Darbe girişimini durdurmak için Genelkurmay Başkanlığı’na giden vatandaşlara helikopterlerle ateş açan sanıklar eski Yüzbaşılar Ali Ercan, Hakan Sandık, Cebrail Sert, eski Binbaşılar Rafet Kalaycı, Taha Fatih Çelik, Sadullah Abra, eski Yarbaylar İlkay Ateş, Mehmet Demirhisar, Murat Karakaş, eski Astsubay Kıdemli Başçavuş Talat Ural ve eski Astsubay Kadir Bayram hakkında “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme” ve Genelkurmay Başkanlığı civarında öldürülen 23 vatandaş için “kasten adam öldürme” suçlarından 24’er kez ağırlaştırılmış müebbet ile yaralanan 197 sivil için “kasten adam öldürmeye teşebbüs etme” suçundan 3 bin 940’ar yıla kadar hapis talep etti. Savcı, sanıklar Hakan Sandık, Murat Karakaş, Rafet Kalaycı, Sadullah Abra ve İlkay Ateş’e Genelkurmay Başkanlığındaki eylemleri dışında başka noktalardaki eylemlerinden de ceza verilmesini mütalaa etti. Savcı, Sandık ile Abra’nın Ankara Emniyet Müdürlüğü binası civarında öldürülen bir sivil için “kasten adam öldürme” suçundan birer kez ağırlaştırılmış müebbet ve aynı noktada yaralanan 21’i polis 25 kişiyi “kasten öldürmeye teşebbüs etme” suçundan 500’er yıla kadar hapsini talep etti. Ateş’in MİT Müsteşarlığı Yerleşkesi civarında yaralanan 6 kişi için 120 yıla kadar hapsini talep eden savcı, Karakaş ile Kalaycı’nın ise Ankara Emniyet Müdürlüğü binasında ölen bir kişi için “kasten öldürme suçundan” birer kez ağırlaştırılmış müebbet, yaralanan 21’i polis 25 kişi için 500’er yıla kadar hapis, MİT’te yaralanan 6 kişi için ise 120’şer yıla kadar hapsini istedi.

CUMHURBAŞKANLIĞI KÜLLİYESİ’NDEKİ OLAYLAR

FETÖ’nün darbe girişimi sırasındaki bir başka hedefi de Cumhurbaşkanlığı Külliyesi oldu. FETÖ’cü helikopter pilotları, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bulunan vatandaşları hedef aldı. Eski Yarbaylar Erdal Başlar ve Eyüp Ünal’ın “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme” ve Külliye civarında şehit edilen 4 vatandaş için “kasten adam öldürme” suçlarından 5’er kez ağırlaştırılmış müebbet ile bir kişiyi “kasten adam öldürmeye teşebbüs etme” suçundan 20’şer yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istendi. Savcı, bu sanıklar için ayrıca Ankara Emniyet Müdürlüğü binası civarında öldürülen bir sivil için “kasten adam öldürme” suçundan birer kez ağırlaştırılmış müebbet ve aynı noktada yaralanan 21’i polis 25 kişiyi “kasten öldürmeye teşebbüs etme” suçundan 500’er yıla kadar hapsini talep etti.

Savcı Karakuş, sanıklar eski Binbaşı Rıza Akıncı ve eski Yüzbaşı Zafer Dolu’nun MİT Müsteşarlığı binası civarındaki eylemleri için “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme” suçundan birer kez ağırlaştırılmış müebbet ile yaralanan 6 vatandaşı “kasten öldürmeye teşebbüs etme” suçundan 120’şer yıla kadar hapisle cezalandırılmasını mütalaa etti. 86 sanığa “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis verilmesini talep eden savcı Karakuş, 6 sanığın ise “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan 15 yıla kadar hapsini istedi.

(Abdullah Sarica/İHA)

Yorum yazın...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir