http://www.sexzun.com
23 Şubat 2024 Cuma

Bakan Elvan inşaat sektöründeki gelişimi anlattı

11 Ekim 2017 Çarşamba, 07:31
Bakan Elvan inşaat sektöründeki gelişimi anlattı

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, inşaat sektörünün son 15 yılda gösterdiği gelişim hakkında, “2002 yılından itibaren büyüme eğilimine giren sektör, 2007 yılına kadar oldukça yüksek bir büyüme performansı ortaya koymuştur. 2008 ve 2009 yıllarında küresel krizin etkisiyle bu performans biraz yavaşlasa da 2010 yılından itibaren tekrar toparlanarak büyüme hızını yükseltmiştir” dedi.

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) 176. Geleneksel Toplantısı’na katıldı. JW Mariott Otel’de gerçekleştirilen programa Elvan’ın yanı sıra İNTES Yönetim Kurulu Başkanı Celal Koloğlu ve inşaat sektörünün önde gelen isimleri katıldı.

Lütfi Elvan, küresel inşaat sektörü büyüklüğünün 2015 yılında yaklaşık 9 trilyon dolarken, 2030 yılında yaklaşık iki katına çıkacağının tahmin edildiğini kaydederek, sektörün ekonomik canlanmaya hızlı ve etkili katkı sağladığını ifade etti.

İnşaat sektörünün son 15 yılda özellikle küresel koşulların belirleyici etkisiyle büyüme performansı gösterdiğini belirten Elvan, “2002 yılından itibaren büyüme eğilimine giren sektör, 2007 yılına kadar oldukça yüksek bir büyüme performansı ortaya koymuştur. 2008 ve 2009 yıllarında küresel krizin etkisiyle bu performans biraz yavaşlasa da 2010 yılından itibaren tekrar toparlanarak büyüme hızını yükseltmiştir. İnşaat sektörü istihdamı ise son 10 yıllık dönemde belirgin bir artış eğilimi göstermiştir. Sektör istihdamı 2017 yılı Nisan ayında son on yılın zirvesine çıkmış ve yaklaşık 2 milyon 200 bin kişiye ulaşmıştır. Sektörün toplam istihdam içindeki payı da son on yılda yükselmiş ve 2006 yılında yüzde 6 iken 2016 yılında yüzde 7.3 olmuştur” şeklinde konuştu.

“TÜRK MÜTEAHHİTLİK FİRMALARI DÜNYADA KAYDA DEĞER BİR KONUM ELDE ETMİŞLERDİR”

Türk müteahhitliğinin dünyada edindiği saygınlığa değinen Bakan, Türk müteahhitlerin, 1972 yılından bu yana 118 ülkede toplam 346 milyar dolara yaklaşan 9 binden fazla proje taahhüdü üstlendiğini vurguladı. Elvan, bu faaliyetler sonucunda müteahhitlik firmalarının kayda değer bir konum elde ettiğini söyledi.

İNTES Yönetim Kurulu Başkanı Celal Koloğlu sınırlarda gerçekleşen olaylar nedeniyle Türkiye’nin önemli günler yaşadığını, ancak hükümetin sağduyulu ve etkili dış politikalarıyla bu sürecin aşılacağına olan inancını vurguladı.

Türkiye ekonomisinin 9 aylık süreçte oldukça iyi bir performans sergilediğini anlatan Koloğlu, Türkiye’nin 2017’nin ilk 6 ayında 5.1 büyüdüğünü, bunun önemli fakat yeterli olmadığını ifade etti. Koloğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Hükümetimiz Orta Vadeli Programda; makro ekonomik istikrarın sağlanması, beşeri sermaye ve işgücünün kalitesinin artırılması, yüksek katma değerli üretimin yaygınlaştırılması, iş ve yatırım ortamının iyileştirilmesi, kamuda kurumsal kalitenin artırılmasını hedeflemiştir. Programın uygulanmasında tüm tarafların duyarlılıkla üzerine düşen görevleri yerine getireceğine inanıyoruz. İnşaat sektörü olarak biz de üzerimize düşen görevi yapacağız.”

(Caner Ünver – Fatih Erdoğan /İHA)

Yorum yazın...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir