http://www.sexzun.com
29 Şubat 2024 Perşembe

BİR BABANIN “EVLATLARIM OKUSUN” MÜCADELESİ

ERZURUM’UN ÇAT İLÇESİ MURATÇAYIRI KÖYÜ SAKİNLERİ KÖYLERİNDE KÖPRÜ OLMADIĞINDAN ÖTÜRÜ BÜYÜK ZORLUKLAR ÇEKİYOR. AİLELER, ÇOCUKLARINI OKULA GÖNDERİRKEN BİNBİR ZAHMETE GİRİYOR.

12 Eylül 2021 Pazar, 18:07

Erzurum’un Çat ilçesine bağlı Muratçayırı Köyü sakinleri, köylerinde köprü olmadığından ötürü büyük zorluklar çekiyor. Aileler, çocuklarını okula gönderirken binbir zahmete giriyor.

Köylüler, ilçeye ve il merkezine gidebilmek için akarsuyu geçmek zorundalar.

O köyde ikamet edip ilçede okuyan öğrenciler var. Öğrenim çağında olan çocuklar, pazartesi günü okulda oluyor, cuma günü son ders zili çaldığında da evlerine dönüyorlar.

Salkum mezrasında yaşayan çocukların çilesi de tam olarak bu noktada başlıyor. Çünkü onların dönüş yolu diğer arkadaşları kadar kolay değil. Zira akarsu bir gün coşuyor, bir gün sessiz sakin akıyor.

Okul yolunda yaşadıkları onların bilinçaltına anbean kazınıyor. Her geçişlerinde babaları sırtında taşıyor yavruları. Bazen çığlık çığlığa geçiyorlar oradan, bazen de “Gözlerini kapat, korkma” diye birbirlerini telkin ederek.

Hiç düşünmeden o sudan geçen baba Deniz Yeşilbaş’ın ise tek derdi var; geleceğe pırıl pırıl evlatlar yetiştirmek.

İlkbahar geldiğinde çok sıkıntılı süreçler yaşadıklarını söyleyen Yeşilbaş; “Öğrencilerimiz var. Onları ilkbaharda çok sıkıntılı bir şekilde sırtımızda geçiriyoruz. Öğrencilerimiz geçen sene derslerinden çok geri kaldı. Bir de kız çocuğu bunlar… Okusunlar, hayatlarını kurtarsınlar diye emek verip çaba sarf ediyoruz. Onların okumasını istiyoruz. Biz sırtımızda taşıyarak onların okumasını istiyoruz gerçekten. Her şeyimiz onlar için.” diye konuştu.

Baba Deniz Yeşilbaş, mağduriyetlerinin giderilmesi için köprü yapılmasını istedi. Kendilerine yardımcı olmaları için devlet büyüklerine, “Devletimizin bize el atmasını istiyoruz. Köprümüzün yapılmasını istiyoruz çok mağduruz.” sözleriyle seslendi.

Babaları olmasa okula gidemeyecek olan çocuklar ise hem babaları bu zahmetten kurtulsun hem de kendileri okula rahat gidebilsin diye yetkililerden yardım bekliyor.

Çocuklardan biri “Köyümüze bir köprü yapılmasını istiyoruz. Atın üstünde geçmeyi denedik,  at az daha boğuluyordu, ölecektik” dedi.

Bir diğer çocuk ise, ‘Okula giderken çok zorlanıyoruz. Sudan geçmek için babamız bizi sırtına alıyor. Su babamın göğsüne kadar geliyor. O yüzden biz köprü yapılmasını istiyoruz.” diye konuştu.

5 yıldır okula babasının sırtında gelip giden bir çocuk ise “Ben 5 yıldır okula gidip geliyorum. Çok zor oluyor. Köyümüzde köprü olmadığı için bayağı zorlanıyoruz. Oradan geçerken az kalsın su babamı sürükleyecekti. Biz çok ağlamıştık.  O yüzden köprü yapılmasını istiyoruz. Lütfen bize köprü yapın.” dedi.

Kış aylarında daha da zorlanan çocuklar “Kışın su çoğaldığı için çok daha zor oluyor okula gidiş gelişimiz. Bir keresinde 1 ay boyunca okulda durmak zorunda kaldık. Çünkü su geçilebilecek gibi değildi. Köprü yapılırsa okula daha hızlı geliriz” ifadelerini kullandı.

Sadece çocukların eğitimi için değil. Can güvenlikleri için de köye köprü yapılması şart. Bu durum geçmiş yıllarda 2 cana mal olmuş. Köy halkı şimdi yeni can kayıplarının yaşanmaması için ilçe merkezine rahat geçmelerini sağlayacak bir köprü yapılmasını istiyor.

 

Haber: Seda Nur ATALAY

Kamera: Mehmet YILDIRIM

Yorum yazın...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir