http://www.sexzun.com
27 Şubat 2024 Salı

Haziran ayı enflasyon rakamları belli oldu

03 Temmuz 2017 Pazartesi, 07:07
Haziran ayı enflasyon rakamları belli oldu

Türkiye İstatistik Kurumu, milyonlarca memurun maaşlarındaki enflasyon farkını belirleyecek olan haziran ayı enflasyon rakamlarını açıkladı.

TÜİK’in açıkladığı verilere, haziran ayı Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) aylık bazda yüzde 0,27 düşüş kaydetti. Böylece bu yılın ilk 6 ayındaki enflasyon oranı yüzde 5,91 olarak gerçekleşti.

Enflasyon fark oranı yüzde 2,91 oldu

Böylece memur maaşlarına yüzde 4’lük zamma ek olarak yüzde 2,91 enflasyon farkı yansıtılacak.

Beklentiler ne yöndeydi?

17 ekonomistin katılımıyla sgerçekleştirilien AA Finans beklenti anketine göre,  ekonomistlerin haziran ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde sıfır oldu. Ankete katılan ekonomistlerin haziran ayı için enflasyon beklentileri en düşük yüzde eksi 0,82 ve en yüksek yüzde 0,97 aralığında yer aldı.

Yüzde 4’lük zamma enflasyon farkı ilave edilecek

Toplu sözleşmeye göre, yılın ikinci yarısında yüzde 4 zam alacak devlet memurları ve emeklilerin gözü haziran ayı enflasyon oranlarındaydı. Toplu sözleşme gereğince, enflasyon farkı, 6 aylık dilimler halinde hesaplanıyor. Haziran ayı tüketici fiyat endeksinin, 2016 Aralık ayına göre 6 aylık değişim oranı yüzde 3’ü aşarsa memurlara enflasyon farkı ödeniyor. Memurlar 2017’nin ilk 6 ayı için yüzde 3 zam almıştı.

Yorum yazın...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir