http://www.sexzun.com
01 Mart 2024 Cuma

Kuzey Kore’den ABD’ye tehdit

24 Mayıs 2018 Perşembe, 13:30

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’nin Kuzey Kore’yi, nükleer silahlardan arındırılması konusunda ABD’nin şartlarını kabul etmemesi halinde sonunun Libya gibi olacağı açıklaması üzerine Kuzey Kore de ABD’yi, Trump-Kim zirvesinden çekilmekle tehdit etti.

Kuzey Kore, Washington DC’nin Pyongyang’ın “İyi niyet”ine zarar verecek “hukuksuz ve seviyesiz” olarak tanımladığı hareketleri yapmaya devam etmesi halinde ABD Başkanı Donald Trump ile Kim Jong-un arasında yapılması beklenen zirveden çekilebileceği tehdidinde bulundu.

Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Choe Son-hui, bugün ülkesinin “Eğer bizimle masaya oturmak istemezlerse diyalog için ne onlara yalvarırız ne de iknaya çalışırız” dedi. Choe Son-hui sözlerine şöyle devam etti:

“ABD ya bizimle toplantı odasında görüşür ya da nükleere karşı nükleer oyununda bizi karşısında bulur. Bu tamamen Amerika Birleşik Devletlerinin kararına bağlıdır.”

Choe bu ikazı ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’nin Kuzey Kore için “Amerika’nın nükleerden arınma isteğine bağlı kalmayı reddederse sonu Libya gibi olur” ifadesini ‘cahilce ve aptalca’ olarak tanımlaması esnasında yaptı.

Libya 2004 yılında ABD ile ülkedeki nükleer birimlerin ülke dışına çıkartılması konusunda görüşmelere başlamıştı. ABD, görüşmelerin başlamasından 6 yıl sonra Libya Lideri Muammer Kaddafi’nin asiler tarafından öldürülmesi ile sonuçlanan ayaklanmaya destek vermişti.

Choe, açıklamalarında şunları kaydetti: “Henüz gerçeğin farkına varmayan ABD’nin üst seviye yetkililerinin Kuzey Kore gerçeğini anlamadan, Libya’nın trajik kaderini bizimle kıyaslamasına bakarak hakkımızda çok az şey bildiklerini anladım. Onların kullandığı ifadeyle, ABD’ye bugüne kadar yaşamadığı hatta hayal bile etmediği korkunç trajediyi de tattırabiliriz.”

Kuzey Kore’nin bu açıklaması, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun “Eğer Pyongyang şartlarımızı kabul etmezse Amerika zirveyi terk eder” şeklindeki ifadelerinden sonra geldi.

Trump dün basına yaptığı açıklamada görüşmelerin yapılıp yapılmayacağının gelecek haftaya kadar biteceğini söyledi.

(İHA)

Yorum yazın...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir