http://www.sexzun.com
01 Mart 2024 Cuma

Son Dakika… BM Eski Genel Sekreteri Kofi Annan Hayatını Kaybetti

18 Ağustos 2018 Cumartesi, 12:55
Son Dakika… BM Eski Genel Sekreteri Kofi Annan Hayatını Kaybetti

Eski Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan hayatını kaybetti.

8 Nisan 1938’de Gana’nın Kumasi şehrinde doğan Kofi Annan, üniversite eğitimini Gana, ABD, ve İsviçre’de yaptıktan sonra BM’de çalışmaya başladı. Bütün iş hayatı boyunca, Birleşmiş Milletler’in değişik branşlarında çalıştı. Genel Sekreter seçilmeden önce, Genel Sekreter Müsteşarlığı yapmaktaydı. 13 Aralık 1996’da Boutros Boutros-Ghali’den sonra Birleşmiş Milletler’in yedinci Genel Sekreteri olarak seçildi. 2001 yılında Nobel Barış Ödülü’nü kazandı. 10 yıllık bir hizmetten sonra Annan 1 Ocak 2007’de görevini Güney Koreli Ban Ki-moon’a devretti.

2003 yılında Kıbrıs Sorunu’na yeni çözümler önermesi ve adada yapılan referanduma öncülük etmesine rağmen, Kıbrıs Cumhuriyeti’ni verdiği Hayır oyundan sorumlu tutmakta etkisiz kaldı.
Yine 2003 yılında ABD’nin Irak’a yaptığı müdahele sırasında Kofi Annan’ın liderliğindeki Birleşmiş Milletler’in devre dışı kalarak ABD’nin güdümünde hareket etmesi Kofi Annan’ın eleştirildiği önemli noktalardandır.
2006 yılında, siyasi mercilere sunduğu “Annan Planı” ile Kıbrıs’ta bir barış sağlamaya çalışmış, bu plan Kıbrıs Türkleri tarafının referandumda kabul etmesine rağmen Kıbrıs Rumlarının referandumda hayır demesi üzerine yürürlüğe girmemiştir.

2 Ağustos 2012 tarihinde Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun Kofi Annan’ın Suriye özel temsilciliği görevini bıraktığını açıkladı.

Yorum yazın...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir