http://www.sexzun.com
25 Nisan 2024 Perşembe

Yusufeli Barajı’nda Türkiye İçin Geri Sayım Başladı

Türkiye’de Yükseklik bakımından birinci, dünyada 5’inci sırada yer alan Yusufeli barajı açılıyor. Barajın ekonomiye 5 milyar liralık katkıda bulunacağı açıklandı.

21 Kasım 2022 Pazartesi, 15:27

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin katılımıyla 22 Kasım’da hizmete açılıyor. Yusufeli Barajı, Türkiye ekonomisine katkısı ve sağlayacağı faydaların yanında devasa gövdesi ve yüksekliğiyle birçok rekorun da sahibi olacak.

Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santralı, Bakanlığa bağlı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Doğu Karadeniz Bölgesi’nde, Artvin’in 70 kilometre güneybatısında, Türkiye’nin en hızlı akan ırmağı Çoruh Nehri üzerinde inşa edildi.

Dev gövdenin arkasında depolanan suyun potansiyel enerjisi, Türkiye’nin HES potansiyelinin yaklaşık yüzde 2’si olan yıllık ortalama 1 milyar 888 milyon kilovatsaatlik elektrik enerjisine dönüştürülecek.

Yusufeli Barajı, 558 megavat kurulu gücüyle ülke ekonomisine yıllık 5 milyar lira katkı sağlayacak.

Yusufeli Barajı’nın gövdesinde, Artvin’den Edirne’ye kadar 13 metrelik platform genişliğinde yol yapılabilecek 4 milyon metreküp beton kullanıldı.

Yorum yazın...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir