http://www.sexzun.com
29 Nisan 2024 Pazartesi

Erzurum’un Havasından Dert Yanan Dadaşım, El Nino Sıcakları Geliyor

Kuzey Yarım Küre’de yaz mevsimi sıcaklık değerlerinin üzerinde etkisini sürdürüyor. Dünya 4 Temmuz’da El Nino sıcakları sebebiyle rekor tazeledi. Küresel bazda sıcaklıklar 17,18 dereceye ulaştı.

05 Temmuz 2023 Çarşamba, 15:36

1979’dan bu yana en sıcak gün rekoru 3 Temmuz’da 17.01 C’ye ulaştı. Rekor olarak adlandırılan bu gelişmeyi ABD Ulusal Çevresel Tahmin Merkezleri duyurmuştu. Bu gelişmenin akabinde 24 saat geçmeden rekor bir kez daha tazelendi. 4 Temmuz’da küresel ortalama sıcaklık 17,18 dereceye ulaştı. Söz konusu sıcaklık, daha önce Ağustos 2016’da 16,9 derece kayda geçmişti. Dünya Meteoroloji Örgütü de bir açıklama yaptı. Örgüt El Nino koşullarının başladığını ve sıcaklık artışlarının hızlanabileceğini belirtti.

Mavi gezegen Dünya’mızda sıcaklıklar etkisini artırıyor. ABD Ulusal Çevresel Tahmin Merkezleri’nden bilim insanları 3 Temmuz’da sıcaklık rekorunun kırıldığını duyurdu.

Merkez, dünya hava sıcaklığı ortalamasının baz alındığı verilere göre eski rekorun 2016 yılındaki Ağustos ayında 16.92 C olarak tespit edildiğini vurgulayıp 3 Temmuz Pazartesi gününün, hava sıcaklığında rekor kırarak 17.01 C olduğunu açıkladı. Böylece El Nino bu yıl sıcaklık rekorlarıyla gelmiş oldu.

Fakat 3 Temmuz’daki rekor 24 saat geçmeden tazelendi. 4 Temmuz’da küresel ortalama sıcaklık 17,18 dereceye ulaştı.

Hava sıcaklıkları insan faaliyetleri kaynaklı iklim değişikliği etkilerinin yoğunlaşmasıyla artarken, bilim insanları, sıcaklık rekorlarının özellikle gelecek 6 hafta boyunca yeniden görülebileceği uyarısında bulunuyor.

Erzurum’da da hava sıcaklığı 6 Temmuz Perşembe günü 28 dereceye yükselecek.

El Nino Sıcakları Nedir?

Daha önce El Nino tanımını duymamış olanalar için; El Nino ortalama olarak her iki ila yedi yılda bir meydana gelir ve tipik olarak dokuz ila 12 ay sürer. Orta ve doğu tropikal Pasifik Okyanusu’ndaki okyanus yüzey sıcaklıklarının ısınmasıyla ilişkili doğal olarak oluşan bir iklim modelidir. Ancak insan faaliyetleri tarafından değiştirilen bir iklim bağlamında gerçekleşir.

Yorum yazın...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir