http://www.sexzun.com
27 Nisan 2024 Cumartesi

Seçim kararı sonrası TL, Dolar ve Euro karşısında yükselişe geçti

18 Nisan 2018 Çarşamba, 16:28
Seçim kararı sonrası TL, Dolar ve Euro karşısında yükselişe geçti

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın erken seçim tarihini 24 Haziran olarak açıklamasının ardından dolar/TL ve faizler geriledi borsada yükseliş yüzde 2’yi aştı. Dolar 4 TL’nin, Euro ise 5 TL’nin altına doğru inmeye başladı.

Erdoğan’ın açıklamaları öncesinde yüzde 0.5 civarı satıcılı seyreden Türk hisse senetleri piyasası ise, erken seçim tarihinin açıklanmasıyla birlikte ilk tepki olarak artıya döndü.

Üst düzey bir bankacı, “Ülke seçim atmosferine zaten bir süredir girmişti. Seçimin bir an önce gerçekleşip bitecek olmasını olumlu karşılıyoruz. Piyasadaki iyimserlik de bu sebepten” dedi.

Sonrasında hızlanan alımlarla yükselişi yüzde 2’yi aşan BIST-100 endeksi saat 1646 itibarıyla yüzde 2.03 yükselişle 110,955 puanda hareket ediyor. Bankacılık endeksi .XBANK ise aynı saat itibarıyla yüzde 4’e yakın primli.

Açıklama öncesi 4.0950 civarında seyreden dolar/TL açıklama sonrası 4.0438’e kadar geriledi. TL dolar karşısında açıklamanın ardından yaklaşık yüzde 1.2 değer kazanarak gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en çok değer kazanan para birimi oldu.

Gösterge 10 yıllık tahvilde işlem bazında bileşik faiz yaklaşık 20 baz puan düşüşle yüzde 12.73’e kadar geriledi.

Öte yandan Reuters’a konuşan Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem, seçim tarihinin 24 Haziran olarak belirlenmesinin ardından belirsizliğin tamamen ortadan kalktığını söyledi. Ertem ilk tepki olarak TL’nin değer kazandığına dikkat çekerek önümüzdeki dönemde de normalleşmenin devam edeceğini belirtti.

Yorum yazın...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir