http://www.sexzun.com
29 Nisan 2024 Pazartesi

Srebrenitsa Kanlı Soykırımının 28’inci Yıl Dönümü

Sırp birliklerinin Temmuz 1995’te 8 binden fazla Boşnak sivili öldürdüğü Srebrenitsa soykırımının, aradan 28 yıl geçmesine rağmen acısı geçmiyor. Soykırım kurban yakınlarının ve Boşnak halkının kanayan yarası olmaya devam ediyor.

11 Temmuz 2023 Salı, 16:26

Bosna Hersek’in doğusundaki Srebrenitsa’nın 11 Temmuz 1995’te Ratko Mladic komutasındaki Sırp birliklerce ele geçirilmesinin ardından başlayan ve kısa zaman içinde 8 binden fazla Boşnak sivilin hunharca öldürüldüğü soykırım, Boşnak halkının kanayan yarası olmayı sürdürüyor.

Avrupa’da İkinci Dünya Savaşı’nın ardından en büyük insanlık trajedisi olarak nitelendirilen Srebrenitsa soykırımı, aradan geçen 27 yıla rağmen kurban yakınlarının en derin acısı olarak yüreklerdeki yerini koruyor.

Srebrenitsa soykırımının 28’nci yıl dönümü kapsamında anma programı ve cenaze töreninin düzenleneceği 11 Temmuz’da, kimlik tespiti yapılan ve ailesinin onay verdiği 50 soykırım kurbanı daha Potoçari Anıt Mezarlığı’na defnedilecek.

Bosna Hersek Kayıp Kişiler Enstitüsünün verilerine göre, Srebrenitsa ve çevresinde bugüne kadar bulunan 85 toplu mezarda 6 bin 974 kurbanın kemik kalıntısına ulaşıldı.

Aradan geçen yıllara rağmen hala binden fazla soykırım kurbanının cenazesine ulaşılamazken, kemik kalıntılarına ulaşılan soykırım kurbanlarının aile yakınları, sevdiklerinin bulunabilen birkaç kemiğini toprağa vermenin ve “bir mezar taşı olsun” düşüncesinin hem hüznünü hem de huzurunu yaşıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Srebrenitsa Soykırı’mının 28’inci anma yılı sebebiyle video mesaj paylaşarak, “Tüm dünyanın gözleri önünde Srebrenisa’da işlenen soykırımın, yüreklerimizde açtığı yara yirmi sekiz yıldır kanamaya devam ediyor” dedi.

Yorum yazın...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir