http://www.sexzun.com
25 Nisan 2024 Perşembe

Tortum Kaymakamlığı Öncülüğünde 7’den 70’e herkes İstiklal Marşı’nın 41 Mısrasını 41 Kişi ile Okudu

12 Mart 2024 Salı, 16:38

ERZURUM’UN TORTUM İLÇESİNDE İSTİKLAL MARŞI’NIN KABULÜNÜN 103. YIL DÖNÜMÜ VE TORTUM’UN KURTULUŞU ETKİNLİKLERLE KUTLANDI. İLÇEDE BULUNAN 7’DEN 70’E HER KESİMDEN VATANDAŞLAR İSTİKLAL MARŞI’NIN MISRALARINI SESLENDİRDİ

16 Şubat 1916 yılında işgale uğrayan Erzurum halkı iki yıl süresince esaret hayatı yaşamış, açlık, yokluk, ölümle karşı karşıya kalmış, büyük acılar yaşamıştı. 1916-1918 arasında özellikle Ermeni Çeteleri masum sivil halkı yıldırmak, göçe zorlamak, göçmeyenleri öldürmekle demografik yapıyı değiştirmek istemişlerdi. O İki yıl Erzurumlu için çileydi, acıydı, hunharca işlenen her türlü zulme tanık olmaktı… 12 Şubat 1918 yılında Kazım Karabekir Paşa komutasındaki Türk Ordusu Refahiye’den hareket ederek 12 Mart’ta Erzurum’a geldiklerinde şehirde şahit oldukları durum vahimdi. Sadece 11 Mart’ı 12 Mart’a bağlayan gece şehir merkezinde resmi rakamlara göre 9500 den fazla Müslüman Türk şehit edilmişti. 80 bin nüfuslu şehirde 8 bin civarında insan kalmıştı. Yiyecek yoktu, yakacak yoktu.

12 Mart 1918 tarihinde düşman işgalinden kurtulan şehir derlenmeye, toparlanmaya başlamış, okullar açılmış ve İstiklal Marşı kabul edilinceye kadar Erzurum mekteplerinde; aşağıda bir bölümü alınan marşla açılıp kapanmıştı.

“Tarihler ağlar vatan yanarken,

Eller öz vatanda na’ra atarken,

Ufukta ümidin nuru batarken,

İlk sesi haykıran yüce Erzurum!

Vatanı kurtaran yüce Erzurum!”

Bu tarih aynı zamanda, İstiklal Marşımızın kabul edildiği gündür. 103 yıl önce Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı şiirin Büyük Millet Meclisince İstiklal Marşı olarak kabul edilmiştir. Bu kapsamda İstiklal Marşı’nın 103. Yıl dönümü ve Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluşunun 106. yıl dönümü etkinliklerle kutlandı. Tortumlular, İstiklal Marşı’nın Kabulünün 103. Yıl Dönümü ve 16 Mart Tortum’un Kurtuluşu için bir araya geldi. Tortum’da 7’den 70’e herkes İstiklal Marşı’nı seslendirdi.  Erzurum’un tortum ilçesinde kaymakamdan belediye başkanına 7’den 70’e her kesimden vatandaş istiklal marşının mısralarını seslendirdi. Kaymakam ve belediye başkanını ilk iki mısra da,41 mısradan oluşan milli marşı toplam 41 kişi okudu. Tortum kaymakamı Fatih Bayram’ın, öğrencilerin, esnafın ve çiftçilerin okuduğu İstiklal Marşı’nın 10 kıtasını farklı kişilerle seslendirilerek günün anlamına değinildi. Tortum kaymakamlığı tarafından hazırlanan video hem sosyal medyada çok sayıda izlenme aldı hem de büyük beğeni topladı.

 

Yorum yazın...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir