http://www.sexzun.com
17 Mayıs 2024 Cuma

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Tüm bölgeleri güvenli hale getirene kadar durmayacağız

04 Nisan 2018 Çarşamba, 17:31
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Tüm bölgeleri güvenli hale getirene kadar durmayacağız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Münbiç başta olmak üzere PYD/YPG’nin kontrolündeki tüm bölgeleri güvenli hale getirene kadar durmayacağız” dedi.

“Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi’nin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan zirve sonrası yaptığı açıklamada üçlü zirveye ilişkin, “Bugün önümüzdeki döneme ışık tutacağına inandığımız istişareler gerçekleştirdik ve atılacak adımları belirledik.” diyerek, “Suriye’nin toprak bütünlüğünün sağlanabilmesi, tüm terör örgütlerine aynı mesafede olunmasına bağlıdır.” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, “Gerginliği azaltma bölgeleri konusunda Türkiye olarak sorumluluklarımızın gereğini hassasiyetle yerine getiriyoruz.” şeklinde konuştu.

“Tüm bölgeler güvenli hale getirilene kadar durmayacağız”

“Münbiç başta olmak üzere PYD/YPG’nin kontrolündeki tüm bölgeleri güvenli hale getirene kadar durmayacağımızı tekrarlamakta fayda görüyorum.” diyen Erdoğan, “Tel Fırat bölgesini, Suriyeli kardeşlerimiziçin yaşanabilir hale getirmek için Rus ve İranlı dostlarımızla çalışma yürütmeye hazırız.” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, “Suriye’de kaos çıkartılmak istenen yerlere önce DEAŞ’ın yerleşmesinin önü açılmakta, sonra onunla mücadele bahanesiyle YPG/PYD sokulmakta ve böylece terör döngüsü tamamlanmaktadır.” dedi.

“Kazananın kimler olduğunu hepimiz gayet iyi biliyoruz”

“Ne Suriye’nin, ne de bölgemizin geleceğinin üç beş terör örgütünün tasallutu altında kararmasına izin vermeyeceğiz.” diyen Erdoğan, “Yaşanan krizin ve çatışmaların kaybedeni Suriye halkıdır. Kazananın kimler olduğunu ise hepimiz gayet iyi biliyoruz.” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Uluslararası toplumu, Suriye’deki sorunun siyasi çözüme kavuşturulması gayretlerine destek olmaya çağırıyoruz.” diyen Erdoğan, DEAŞ ile PYD/YPG’nin aynı amaca hizmet ettiğini kabul etmeyen hiçbir anlayışın Suriye’de kalıcı barışa hizmet etmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Erdoğan, “Üçlü zirvede bütün arzumuz, gayretimiz bir an önce barışın egemen olduğu bir Suriye’yi yeniden inşa ve ihya edebilmek.” ifadelerini kullandı.

“160 bin kişinin bakımı tarafımızdan yürütülmektedir”

Erdoğan, Cerablus, Rai, Bab, o 2 bin kilometrekarelik alana dönen 160 bin kişinin bütün oradaki bakımları, A’dan Z’ye yine tarafımızdan yürütülmektedir” ifadelerini kullandı.

“Burada barışın altyapısını oluşturacağız”

Erdoğan, “Şu anda Afrin operasyonundaki dayanışmamızı başta Rusya Federasyonu ile çok önemsiyorum. İran ile aynı şekilde… İlgili arkadaşlarımız gerek bakan düzeyinde gerek genelkurmay başkanlarımız gerekse istihbarat örgütlerimiz bu çalışmalarını gayretli bir şekilde, dayanışma içinde sürdürdükleri sürece, inanıyorum ki burada barışın altyapısını oluşturacağız” dedi.

“Yatırımlarımıza devam edeceğiz”

“AB’nin 3 milyar avro sözü var ama bunların tamamı ilgili kurumlara ulaşmış değil” diyen Erdoğan, “Gelmese de yatırımlarımıza devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Üçüncü zirve Tahran’da

Birinciyi Soçi’de yaptık, ikinciyi burada, şimdi üçüncüyü de Tahran’da yapacağız.

Biz bu toprak ameliyatlarına sıcak bakmıyoruz. Bu bölge, bunların geçmişte çok bedelini ödedi.

İRAN CUMHURBAŞKANI RUHANİ’NİN AÇIKLAMALARI

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk hükümeti ve Türk halkına teşekkür ederek, çok sıcak bir misafirperverlikle ağırlandıklarını söyledi.

“Teröristler bazı ülkeler tarafından eğitildi”

Bölgenin son senelerde büyük ve çok önemli bir sorun olan terörizmle karşılaştığına dikkati çeken Ruhani, bu teröristlerin bazı ülkeler tarafından eğitildiğini, finansal kaynak sağlandığını ve modern silahların temin edildiğini kaydetti.

Ruhani, “Bu teröristler Suriye halkına ait petrolü satabiliyor, Suriye halkına ait tarihi eserleri götürüp pazarlarda satabilen teröristler. Bazı büyük dünya güçleri ve Amerika gibi, DEAŞ ve El Nusra gibi terör örgütlerinin bizim bölgemizde uzun yıllar aracı olarak kalsın ve değerlendirilsin istiyorlar.” dedi.

“Suriye’de 4 bölgede krizin azalması sağlandı”

Suriye ve Irak gibi büyük halkların, dost ülke ve milletlerin yardımıyla bu büyük komployu yıktığını belirten Ruhani, terörizmle mücadele doğrultusunda yaklaşık 15 ay önce Astana’da bir toplantının yapıldığını ve bu süreçte Suriye’de ateşkesin sağlandığını ve böylelikle Suriye’de 4 bölgede krizin azalmasının sağlandığını ifade etti

Ruhani, Rusya, İran ve Türkiye’nin burada temel rol oynadığını anlatarak, uzmanlar ve bakanlar seviyesinde toplantıların yapıldığını hatırlattı.

“Suriyeliler evlerine dönmek için daha çok umutlu”

İlk toplantının geçen yıl Rusya’nın Soçi kentinde yapıldığını, daha sonra muhalifler ve Suriye hükümeti temsilcilerinin de katıldığı Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin düzenlediğini anımsatan Ruhani, “Bu da gerçekten umut verici bir süreçti ve bu süreci devam ettirmemiz lazım.” dedi.

Ruhani, süreç içinde çeşitli acı ve umut verici gelişmelerin yaşandığına dikkati çekerek, “Ben bugün Suriye halkının umudunun düne nazaran bugün daha çok olduğunu, barışa kavuşma ümitlerinin daha çok olduğunu görmekten çok memnunum. Suriyeli mülteciler de bugün geçmişe nazaran evlerine dönmek için daha çok umutlular.” ifadelerini kullandı.

Ruhani’nin şunları söyledi:

“Üç ülke de geçmişe nazaran yardımlarını geliştirmek istiyor”

“Benim için bugünkü en mutlu anlar, üç ülkenin Suriye’deki mazlum halka yardım ve yaralıları kurtarmak için mutabık kaldığı an oldu. Her üç ülke de geçmişe nazaran bu konudaki yardımları daha da geliştirmek istiyor. Ben istiyorum ki pratikte de öyle davranalım ki Suriye’nin mazlum halkı ve özellikle yaralı olanlara, tedaviye ihtiyacı olanlara daha çok yardım edelim.”

“Savaşın durması için barışçıl çözüm yolu takip edilmeli”

Suriye sorununa askeri çözüm seçeneğinin olmadığını vurgulayan Ruhani, hep birlikte Suriye’deki savaşın durması için yardımcı olunması ve barışçıl çözüm yolunun takip edilmesi gerektiğini belirtti.

Ruhani, Suriye halkının bir an önce evine geri dönmesi için yardımcı olunması gerektiğini belirtti.

“Hiçbir ülke Suriye’nin geleceği için karar verme hakkına sahip değil”

Terörizmle mücadele edilmesinin elzem olduğunun altını çizen Ruhani,  “Suriye halkı, seçime katılarak, anayasa reformu isteyerek ve özgür bir seçime katılarak kendi geleceklerine karar verebilirler” diye konuştu.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, “Hiçbir ülke Suriye’nin geleceği için karar verme hakkına sahip değildir. Suriye’nin geleceği sadece Suriye halkını ilgilendiriyor ve sadece Suriye halkına aittir”ifadelerini kullandı.

“Bugüne kadar ABD’li ve İsrailliler başarılı olamadı”

Ruhani, Türkiye, Rusya ve İran’ın iş birliğini sabote etmeye çalışanlara karşı bu üç ülkenin sergileyeceği tutumun sorulması üzerine, bugüne kadar Amerikalı ve İsraillilerin başarılı olamadıklarını, Şam yönetimini yıkmak ve güvensizlik yaratmak istediklerini söyledi.

“Bölgemizin haritası değişmemeli”

Bu ülkelerin kendi menfaatlerini güttüklerini fakat başarılı olamadıklarını ifade eden Ruhani, “Bölgemizin haritası hiçbir şekilde değişmemeli.” ifadesini kullandı.

Ruhani, yakın zamanda Suriye’nin ve bölgenin güvenliğinin sağlandığını görmek istediklerini belirterek, üç ülkenin de öncelikli hedefinin barış ve güvenliğin sağlanması olduğunu yineledi.

“ABD hükümetinin ne sözlerine ne de vaatlerine güvenebiliriz”

ABD’li yetkililerin Suriye’den çıkacakları yönünde yaptığı açıklamalarının hatırlatılması üzerine Ruhani, “ABD’liler her gün bir şey söylüyor. Mevcut Amerikan hükümetinin ne sözlerine ne de vaatlerine güvenebiliriz.” dedi.

ABD Başkanı Trump’ın, Suriye’de kalmak için Arap ülkelerinden para istediğini belirten Ruhani, “Bu şu anlama geliyor: Suriye’de kalacaklar ve Arap ülkelerinden de istedikleri parayı alacaklar.” diye konuştu.

Ruhani ayrıca, zor durumda olan Suriyeli mültecileri desteklemenin insani bir durum olduğunu kaydetti. Başta Türkiye olmak üzere Suriyeli mültecilere yardım eden tüm ülkelere teşekkür eden Ruhani, ülkesinin yaklaşık 39 yıldır 3 milyon Afgan mülteciyi ağırladığını hatırlattı.

Ruhani, sığınmacılara yardım sözü veren Avrupalıların da verdikleri sözü yerine getirmesi gerektiğinin altını çizdi.

RUSYA DEVLET BAŞKANI PUTİN’İN AÇIKLAMALARI

Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesinin ardından gerçekleşen ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, Suriye’deki durumun temel yönlerini ele aldıklarını ve bu ülkede kalıcı normalleşmenin tesisine yönelik görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.

Mevkidaşlarıyla önemli mutabakatlar sağladıklarını ifade eden Putin, bunların ortak bildiride yer aldığını vurguladı. Putin, “Türkiye, Rusya ve İran’ın ortak kararı Suriye’nin egemenliği ve toprak bütünlüğünün sağlanmasından yanadır.” diye konuştu.

Bu ilkesel tutumun önemine işaret eden Putin, bazılarının mezhepsel ve etnik çatışmaları körükleme teşebbüsünde bulunduğunu ve yıllardır Orta Doğu’daki çatışma potansiyelini muhafaza etmeye çalıştığını dile getirdi.

Üç ülke olarak iş birliğini tüm yönleriyle artırmaya karar verdiklerinin altını çizen Putin, özellikle Astana formatının, bunun verimli olduğunu kanıtladığını kaydetti.

Garantör ülke olan Rusya-Türkiye-İran işbirliği sayesinde Suriye’deki şiddetin ciddi ölçüde azaltıldığını aktaran Putin, DEAŞ’ın temel güçlerinin yenilgiye uğratıldığını, diğer terör örgütlerinin askeri güçlerinin de zarar gördüğünü belirtti.

SORU-CEVAP

Rusya Devlet Başkanı Putin: Erdoğan yeni bir teklifte bulundu. Suriye genelinde, ihtiyaç duyan insanlara acil tıbbi yardım konusunda neler yapabileceğimizi ciddi bir şekilde değerlendireceğiz. Bu teklif çok isabetli oldu. Bu konuyu Sayın Ruhani’de destekliyor.

Cuhmurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Doğu Guta’dan gelen yaralılara yönelik bizler süratle Rus Silahlı Kuvvetleri’yle birlikte Sahra Hastanesi kurmak suretiyle yaralılara ilk müdahalelerin yapılmasını temin edelim istiyoruz.

Üçlü zirvenin ikincisi Külliye’de yapıldı

Suriye’ye ilişkin müzakerelerin yapıldığı Cenevre görüşmelerinden sonuç alınamaması üzerine, ilki 22 Kasım 2017’de Soçi’de yapılan üçlü zirvenin ikincisi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleşti.

“Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi”, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliğinde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin katılımıyla basına kapalı yapıldı.

Saat 13.20’de başlayan zirve, çalışma yemeği ile beraber 1 saat 40 dakika saat sürdü.

Zirveye Türkiye heyetinden Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Nurettin Canikli, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan da katıldı.

Üç lider aile fotoğrafı çekildi 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliğindeki “Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi” öncesinde, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin katılımıyla üç ülkenin bayrakları önünde aile fotoğrafı çekildi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki zirve kapsamında liderler ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

Basına kapalı yapılan ilk görüşme Erdoğan ve Ruhani arasında, ikincisi ise Putin ve Ruhani arasında oldu.

Daha sonra, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ev sahipliğindeki “Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi” öncesinde, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani’nin katılımıyla üç ülkenin bayrakları önünde aile fotoğrafı çekildi.

Üç lider el ele basına poz verdi.

Yorum yazın...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir