http://www.sexzun.com
11 Mayıs 2024 Cumartesi

Hocalı Soykırımı unutmadık! unutturmayacağız!

25 Şubat 2019 Pazartesi, 18:04

Tarih 1992’nin 26 Şubat’ını gösterdiğinde Can Azerbaycan Hocalı’da büyük bir vahşet yaşadı. Ermeni Hocalı kasabasında, 63 çocuk, 106 kadın ve yaşlı dahil olmak üzere toplam 613 kişiyi katletti.

Hocalı Soykırımı, yalnızca Azerbaycan Türklerinin değil, genel çerçevede bütün Dünya Türklerinin, ama bundan ötede bütün insanlığın yaşadığı büyük trajedi ve tarihe kazınmış bir kan lekesi. 1992 Şubat ayında, 25’i 26’ya bağlayan gece, sessiz sedasız, dünyanın bilmediği ve beklemediği çok ağır bir sivil katliam gerçekleştirilmiştir. Devlet destekli Taşnak teröristler, stratejik bakımdan büyük önemi bulunan, eski bir Ahıska yurdu da olan Hocalı’da “soykırım” yapmışlardır.

Bu korkunç gecede, Hocalı mekân olarak yeryüzünden silinmiş, 613 kişi katledilmiş, 487 kişi ağır yaralı halde bırakılmış, bin 275 kişi Ermeni güçleri tarafından esir alınmış olup, bunların içinde 150 kişi bitkin ve harap düşerek şehit olmuştur. Şehitlerin 106’sı kadın, 63’ü çocuktu; yüzlerce Azerbaycan Türkü kayıp olmuş, yüzlercesi ise öz vatanlarından can korkusuyla acı içinde çıkmıştır.

Henüz Sovyetler Birliği dağılmamışken, Hankendi’ne yerleştirilmiş olan 366. Motorize Piyade Alayı’nın desteğini alan silahlı Taşnak güçleri, Hocalı’yı işgal etmişler. Sovyet 366. Alayı’na ait zırhlılar, şehri 2 saat boyunca ağır tank ve top atışlarıyla vurmuştur. Saldırılar, Hocalı’yı bir kare biçiminde hesaplayarak şehrin üç farklı ucundan yapılmıştır. Görünürde halka kaçabilecekleri ve şehri terk edebilecekleri bir uç nokta bırakılmıştı. Ancak gerçekte bu çok aldatıcı bir tuzaktı. Bombalanmayan alandan kaçmaya çalışan Hocalı halkı, çevreyi sarmış olan Ermeni birlikleri tarafından kıskıvrak ele geçirilmişler; en vahşice, acımazca ağır işkenceler yapılarak katledilmişlerdir.

Azerbaycan, Hocalı için tam 27 yıldır gözyaşı dökmekte ve “adalet” istemektedir. Türk Dünyası, tam 27 yıldır gırtlağına tırnaklarını geçirmiş olan vahşi pençeyi atamamıştır. Elbet Hocalı, zamanla onurlu insanlar için, acının ve utancın simgesi haline gelecektir. Nitekim Azerbaycan’ın dışında Meksika, Pakistan, Kolombiya, Honduras ve Sudan “Hocalı Soykırımı”nı tanımışlardır.

Yorum yazın...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir