http://www.sexzun.com
27 Nisan 2024 Cumartesi

“Sanal Dünyanın Sarmalında Vatan” Paneline Yoğun İlgi

PALANDÖKEN KAYMAKAMLIĞI VE TÜRKİYE DİL VE EDEBİYAT DERNEĞİ (TDED) ERZURUM ŞUBESİ TARAFINDAN ORTAKLAŞA DÜZENLENEN “SANAL DÜNYANIN SARMALINDA VATAN KAVRAMINI HATIRLAMAK” KONULU PANEL NECİP FAZIL KISAKÜREK KÜLTÜR MERKEZİ’NDE YOĞUN BİR KATILIMLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

23 Şubat 2024 Cuma, 13:09

Palandöken Kaymakamlığı ve Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) Erzurum Şubesi tarafından ortaklaşa düzenlenen “Sanal Dünyanın Sarmalında Vatan Kavramını Hatırlamak” konulu panel Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.

Sunuculuğunu Türk Dili ve Edebiyat Öğretmeni Vahdettin Oktay Beyazlı’nın yaptığı programda açılış konuşmasını Palandöken Kaymakamı Uğur Tutkan yaptı. Kaymakam Tutkan, Türk milleti olarak vatan sevgisinin imandan geldiğinin şuurunda, ilay-ı kelimetullah uğrunda verilen mücadelenin temelinde “önce vatan” duygusu olduğunu söyledi. Sosyal medyanın, internet dünyasının, sanal dünyanın küçülttüğü ve her eve soktuğu sınırsız bir dünyada kendi milli ve manevi değerlerini korumanın ne kadar zor olduğunun farkında olarak böyle bir program yapma ihtiyacı duyduklarını ifade eden Palandöken Kaymakamı Uğur Tutkan sözlerine şöyle devam etti: “Salondaki gençlerin yoğunluğunu, salonun doluluğunu ve coşkuyu görünce Türk gençliğinin vatan duygusuna aidiyetini, vatan sevgisini bir kez daha müşahede ediyoruz; lâkin yöneticiler, anne ve babalar, eğitimciler olarak yine de sosyal medyanın, sanal dünyanın gençlerimizi ve değerlerimizi zehirlemesi karşısında dikkatli ve tedbirli olmaya mecburuz. Bu anlamlı programı birlikte yaptığımız Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şubemize ve emeği geçen tüm mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.”

Açılış konuşmasından sonra panel yöneticisi ŞEHİRDER Başkanı Mustafa Uğurlu vatan kavramını salonda sahnenin üzerinde yazılı olan ve Mithat Cemal Kuntay’ın “Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır/Toprak, uğrunda ölen varsa vatandır.” Mısralarıyla özetleyip “Bu vatan kimin?” sorusunun cevabını da Orhan Şaik Gökyay’ın mısralarıyla cevapladıktan sonra sözü panelistlere bıraktı. Türki Dili ve Edebiyat öğretmeni ve TDED Erzurum Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Çelik Tanzimat’tan bugüne Türk şiirindeki vatan tartışmalarını ve modern vatan tanımlarını şairlerden ve şiirlerden örneklerle anlattı. TDED Erzurum Yönetim Kurulu Üyesi Vedat Eğilmez de kavramların her millette farklı hikmet ve mana taşıdığının altını çizerek sanal dünyanın milleti millet yapan tüm kültür ve inançları nasıl tehdit ettiğine dikkat çekti. TDED Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş da İstiklâl Marşı’ndan hareketle vatan kavramı ile yurt kavramı arasındaki farkı tarihten örnekler vererek açıkladı.

Program panelistlere Palandöken Kaymakamlığının teşekkür belgesi vermesiyle ve sahnede şehit ve gazi ailelerine çiçek takdim edilmesiyle sona erdi. Programa Yakutiye Kaymakamı Tuncay Kaldırım, Palandöken Başkan Vekili Menderes Acar, Palandöken Müftüsü Ahmet Gözcü, Palandöken İlçe Milli Eğitim Müdürü Seyfullah Karapınar, ilçe protokolü, şehit ve gazi aileleri, STK temsilcileri, eğitimciler ve gençler katıldı.

Yorum yazın...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir